Litý perník s čokoládovou polevou a sypanými oříšky

25. march 2018 at 13:11 | violetnikol
S přicházejícím jarem mě políbila múza na čelo a já se rozhodla vyzkoušet nějaký nový recept. Perníková buchta je v českých domácnostech klasikou, ale v kombinaci s domácí polevou a strouhanými lískovými oříšky nabírá trochu jinou, svěží podobu.


Čti dál ↓



Když pátrám pro novém receptu, který bych chtěla vyzkoušet, zaměřuji se na jeho náročnost - mám ráda jednoduchost a rychlost, práce pak ubíhá od ruky a samotný proces pečení mě více baví.


Na tento litý perník potřebujeme suroviny, které najdeme běžně v naší kuchyni. Recept se dá také různě modifikovat, aby seděl vaších chutím.
Pro více intenzivnější chuť a tmavší základ doporučuji přidat o 2 lžíce kakaa navíc. Pokud chcete naopak sladší a jemnější výsledek, přidejte do těsta pár lžic medu.


Já si prvně smíchala všechny sypké suroviny - mouku, cukr, kakao, prášek do perníku a vanilkový cukr.


Do vzniklé směsi jsem přilila rozpuštěné máslo a vajíčko.


Postupně jsem pak přilévala mléko a těsto vymíchala do hladka.


Těsto vylité na plech vyložený pečícím papírem jsem dala do rozehřáté trouby a pekla asi 20min na 170°C.
Pokud chcete moučník jemnější, pečte pouze 15min.


Během čekání na vychladnutí buchty jsem si v mlýnku nastrouhala lískové oříšky.


Polevu jsem zvolila klasickou čokoládovou, já ji dělám z másla, cukru a kakaa. Důležité je máslo rozehřívat na opravdu mírném plameni, jinak se začne připalovat a nevznikne ona hustá čokoláda.
Dobrou jarní alternativou je citronová poleva, ta se dělá z čerstvé citronové šťávy, trochy moučkového cukru a horké vody. Pokud tedy nejste velkým příznivcem sladkého, zkuste moučník oživit tímto přelivem.


Vzniklou čokoládu jsem rovnoměrně roztřela po celém povrchu.


Na závěr jsem perník posypala nastrouhanými oříšky a mohlo se podávat.


Myslím, že výsledek dopadl velmi dobře. Alespoň mě chutnal

A co vy? Zkoušeli jste už někdy perník na takovýto způsob? Co jinak pečete nejraději? O své názory a zkušenosti se podělte v komentáři, těším se na vás jako vždy u dalšího článku ♥
 

1 person judged this article.

Comments

1 V3ronika♥ V3ronika♥ | Web | 27. march 2018 at 10:33 | React

Já sice perníky nerada, ale vypadá dost dobře :)

2 Elis Elis | Web | 27. march 2018 at 18:44 | React

Perník mám moc ráda, úplně jsem na něj dostala chuť. Škoda, že doma mám prázdnou lednici a uvažuji na tom, co si objednám :DD
Tak až půjdu na nákup asi do něj jdu, mňam :3

3 Džejní Džejní | Web | 29. march 2018 at 10:53 | React

mnam, teraz uz mam konecne a definitivne chut nieco upiect :)

4 neverbealone neverbealone | Web | 1. april 2018 at 9:21 | React

Já teda vůbec nepeču, ale toto vypadá božsky ♥

5 Linda Linda | Email | Web | 19. april 2018 at 15:54 | React

To vypadá báječně. Hned bych si teď dala kafe a klidně i dva kousky bych snědla. Perník miluji, takže tohle musím vyzkoušet upéct. S ořechy jsem to ještě neměla :)

6 kozí nožička kozí nožička | Email | Web | 21. april 2018 at 8:59 | React

Mě chutnal taky, moc :-P .Jen jedna drobnost -možná by stačilo těch lískáčků tak 50g, aby se při konzumaci z moučníku tolik nedrobily.S kafíčkem to bylo opravdu luxusní :-)

7 violetnikol violetnikol | Web | 28. april 2018 at 23:55 | React

[6]: To jsem ráda :) A dobrá poznámka, taky mi přišlo, že by těch oříšků mohlo být trochu méně, na druhou stranu, asi to je o preferenci, kdo má rád víc oříškové, ať nešetří :)

New comment

Log in
  Don't you have your own web yet? Create it for free on Blog.cz.
 

---