Jak jsme dělali sushi (maki & nigiri)

7. june 2017 at 14:05 | violetnikol
Krásnou středu všem,
vítám vás u nového receptu, tentokrát na sushi maki a nigiri. S přítelem jsme narazili v letáku z Lidlu na "asijský týden", takže jsme toho využili a nakoupili si tam věci na přípravu sushi.
Zprvu jsem se bála, že se nám to vůbec nepovede, ale díky videonávodu od AlueButterfly (odkaz zde) nám šla práce hezky od ruky a nic jsme nerozvařili ani špatně nezabalili.


Čti dál ↓


Sushi jsme s přítelem dělali poprvé a příprava nám zabrala zhruba hodinu a půl.


V Lidlu jsme si koupili sushi kit (150,- Kč), který obsahoval většinu základních věcí - dvě sady hůlek, rolovací podložku, dva balíčky rýže na sushi, rýžový ocet, sójovou omáčku, wasabi a nakládaný zázvor. Dále jsme si k setu koupili chlazený filet z lososa (asi 100,- Kč) a okurku.


Přítel nejprve nakrájil lososa a okurku na tenké proužky. Zabalené talíře jsme pak dali odpočinout do lednice.


Potom jsme si odměřili rýži (250g v obou sáčcích), několikrát ji propláchli a pak ji nechali 30min odstát, aby nabobtnala.


Rýži jsme dali vařit v poměru hloubky 2/3 rýže na 1/3 vody.


Vařila se opravdu rychle (cca 10min). Hotová rýže se pozná podle "bublání" na povrchu, přichycením její části na dno (ale nesmí se pálit!) a takovým praskavým zvukem na dně hrnce.


Rýži jsme pak překlopili do plastové misky. Správně by měla být lepivá, ale ne rozvařená.


Čas na přípravu zálivky. Směs je v poměru 50ml rýžového octa, 40g cukru a 10g soli.


Odměrku je ideální na chvíli ponořit do hrnce s horkou vodou, aby se směs lépe spojila.


Zálivku jsme postupně vmíchali do rýže a vymíchávali zhruba 15min, dokud nevychladla.


Řasy jsme o trochu zkrátili, aby tvarem připomínaly obdélník.


A teď už si jen všechno připravit na stůl. Řasy, podložku obalenou potravinářskou fólií, rýži, lososa, okurku a misku s vlažnou vodou, aby se nám rýže při plácání nelepila na ruce.


Řasa patří na podložku hladkou stranou dolů a tou hrubou nahoru, aby se vám pak sushi lépe balilo. Na většinu řasy jsem nanesla tenkou vrstvu rýže a nechala část volnou, aby pak šla lépe rolovat.


Nahoru jsem naskládala lososa a okurku.


Přítel pak sushi zaroloval a takhle jsme to zoopakovali ještě 4x. Rolky jsme pak dali na 15min do lednice.


Ze zbylé rýže a lososa jsem připravila nigiri sushi, které se skládá z uválení rýžového bochánku a navrch se položí plátek lososa.


A je to! Rolky jsme nakrájeli, připravili všechna dochucovadla a sushi maki s nigiri jsou hotové.

Doufám, že se vám článek líbil, v komentářích se podělte se svými zkušenostmi se sushi!
 

Be the first one to judge this article.

Comments

1 Simix Simix | Web | 7. june 2017 at 20:36 | React

Já sushi ještě nikdy neměla :)
Jak tak na to koukám,někdy bych docela ráda ochutnala, takže by se recept mohl i hodit :)

2 Wnaty Wnaty | Email | Web | 7. june 2017 at 22:19 | React

To je super, takový podrobný návod!

3 Ami Ami | Email | Web | 10. june 2017 at 18:04 | React

Jej, normálne som dostala chuť na sushi. XD Keď budu mať opäť v Lidli azijsky týždeň tak tiež kúpime veci a spravíme si ho. :)
Pekný článok. ;3

4 Andey Andey | Web | 11. june 2017 at 11:51 | React

Sushi mi nehorázně chutná, ale nikdy jsem se neodvážila k tomu si ho udělat doma. Tak třeba o prázdninách využiju tvůj návod.

5 Nati Nati | Web | 11. june 2017 at 12:48 | React

To sushi nigiri jsem vždy chtěla ochutnat. Navíc si ho díky tobě můžu udělat doma, děkuju ❤❤

6 Siginitou Siginitou | Email | Web | 11. june 2017 at 13:31 | React

Vypadá to dobře, taky bych to mohla někdy zkusit :)

7 Angie Angie | Web | 11. june 2017 at 20:26 | React

Konecny vysledok vyzera velmi dobre :O

8 rachel roo rachel roo | Email | Web | 12. june 2017 at 0:02 | React

Ja bzch na to asi nemela nervy :D jsem desnej puntikar a jak by tam neco nebylo na milimetr presne tak bycch na to slapla :D ale ttty vase vypoadaji dobre :)

9 Markét. :) Markét. :) | Email | Web | 12. june 2017 at 11:38 | React

Super, taky ho chceme doma zkusit. :)

10 Džejní Džejní | Web | 12. june 2017 at 16:44 | React

posledne mesiace je sushi asi moja najvacsia zavislost :D doma som ho uz tiez parkrat robila, ale podla mna je s tym prilis vela roboty na to, ako rychlo sa to zje :D

New comment

Log in
  Don't you have your own web yet? Create it for free on Blog.cz.
 


---